Diabetes Mellitus is de benamming voor een te hoog bloedsuikergehalte.
Het kan veroorzaakt worden door een niet goed werkende alvleesklier maar ook door langdurig gebruik van medicijnen die behoren tot de cortico-steroïden.

Suikerziekte type 1 of type 2:

Onze cellen hebben glucose nodig als brandstof  en om suiker uit ons bloed toe laten in de cellen zijn er insuline receptoren nodig die helpen bij het binnendringen van de glucose.
Bij Diabetes is er geen of te weinig insuline aanwezig waardoor de cellen niet goed gevoed worden, glucose in het bloed blijft, bloedsuikerspiegel te hoog wordt en via de nieren terecht komt in het urine. De pancreas maakt bij Type 1 geen B-cellen meer aan en dus wordt de insuline productie geholpen d.m.v. insuline spuiten.

Ook kan de bloedsuikerspiegel stijgen omdat de alvleesklier (pancreas) te weinig B-cellen aanmaakt.
Daarom worden er tabletten gebruikt om de aanmaak van de B-cellen te stimuleren Type 2 en zo de spijsvertering + suikeropname in de cellen te begeleiden.

Kenmerken en symptomen:
  • droge mond
  • dorst
  • vaker plassen
  • vermoeidheid

Complicaties:
  • hypo/hyperglykemische coma's
  • hoge bloeddruk
  • vaataandoeningen (angiopathie)
  • zenuwaandoeningen (neuropathie)


Macro Angiopathie: aantasting grote slagaders

Aderverkalken (artherosclerose) is een bekende term die ook bij niet diabeten voorkomt het is dichtslibben van de de slagaderwand waardoor de bloedsomloop ernstig verstoord wordt.

Etalagebenen (claudicatio intermittens) is een vernauwing aan de dijbeenslagader waardoor er een verminderde doorbloeding is en dus ook verminderde zuurstof toevoer. De pijn die bij etalagebenen ontstaat komt door verzuring van de benen, belangrijk is het dan om wel beetje bij beetje te blijven lopen om de bloedsomloop op gang te houden zodat de voeten ook zuurstof en voeding krijgen.


Micro Angiopathie: aantasting kleine slagaders en haarvaten

Stoornis in het zuurstoftransport waardoor glucose zich bind aan lichaamseiwitten waardoor de eiwitten hun eigen functie niet goed kunnen uitvoeren.
micro angiopathie is een aandoening die alleen bij diabeten voorkomt het veroorzaakt
afwijkingen aan ogen (retinopathie) nieren (nefropathie) benen en voeten.


Neuropathie: stoornis in de prikkelgeleiding van de zenuwbanen
sensibel: gevolgen zijn pijnklachten, dove sensaties, pijnscheuten, nachtkrampen in de kuiten, brandende pijn in de benen & voeten (vooral 's nachts)

motorisch: prikkelgeleiding van hersenen naar spieren werkt niet goed of vertraagd waardoor er stand afwijkingen kunnen ontstaan.

autonome neuropathie: zweet verminderd/blijft uit, droge huid, barsten & kloven

Waarom is goede voetverzorging belangrijk bij diabeten? kort samengevat.

Het gevoel van een diabeet verminderd en dus wordt er gedacht ik heb er geen pijn aan er is niets aan de hand met het gevolg dat: wondjes te laat worden ontdekt (meer kans op infecties/ ontstekingen).
De huid veranderd en wordt droger er ontstaan barsten & kloven.
Nagels hebben door slechte doorbloeding/ voeding minder weerstand tegen schimmelaandoeningen.

Door regelmatig naar een pedicure te gaan is er controle over uw voeten, eventuele schimmels worden behandeld door de verdikte nagels dunner te frezen.

Wondjes, standafwijkingen of verkleuringen worden sneller opgemerkt.

Prijslijst

Product Prijs
Samenwerkende pedicures voetbalsem € 10,40